Koordinációs képességek

Koordinációs képességek nélkül nincs kondicionális képesség. Vagyis a kondicionális képességeket (erő, gyorsaság és állóképesség) a koordinációs képességek (gyorsasági koordináció, egyensúlyozás, térbeli tájékozódás, mozgásérzékelés, ritmusképesség) felhasználásával a mozgáskoordináció folyamatán keresztül építjük be a mozgásszerkezetbe és hozzuk létre az adott mozgást. A koordinációs képességek idegrendszeri hátterű képességek, melyek 10-13 éves korig nagyon jól fejleszthetők, itt dől el az ügyesség. A koordinációs képességek fejlesztésének céljai és feladatai az alapvető mozgástanulás. A koordináció fejlesztése sokrétű mozgásgyakorlással történik, az egyre összetettebb és bonyolultabb mozgások tanítása, a szokatlan kiinduló helyzetek, a gyakorlatok tükörképszerű végrehajtása, a változó játékszerek alkalmazása, a megszokott iram változtatása hatékonyan használható fel a fejlesztésében.

Jöjjön néhány egyszerű gyakorlat a koordinációs képességek fejlesztésére.

Gyorsasági koordináció: időkényszer alatti cselekvés végrehajtást, nagy sebesség mellet tökéletes mozgásvégrehajtást jelent. A gyorsasági koordinációt fejleszthetjük például különböző sebességű futásokkal. Szenzitív időszaka 6-9 év között.
Egyensúlyozás jól fejleszthető. Kiváló feladat a padon való járás, vagy futás, a különböző ugrálások fordulatokkal stb. Szenzitív időszaka 9-12 év között.
Térbeli tájékozódás: a tárgyak, testek mozgásának érzékelése, illetve a saját test, testrészek térben történő érzékelése. A térbeli tájékozódást fejlesztik a különböző fogójátékok, de a célba dobás és célba ugró játékok is. Szenzitív időszaka 10-13 év között.
Kinesztézis (mozgásérzékelés): izomfeszülések és izomlazulások, erőkifejtések. Fejlesztő hatású a célba dobás különböző súlyú labdákkal eltérő távolságra, illetve az iramváltásos futás. Szenzitív időszaka 6-9 év között.
Reakció-reagálás: fejleszthető fogójátékokkal és különböző jelekre történő különféle feladatok végrehajtásával, például tapsra futás, sípszóra leguggolás. Szenzitív időszaka 8-11 év között.
Ritmus: fejleszthető szökdelésekkel meghatározott ritmusban és ritmusváltással, illetve futással különböző távolságra elhelyezett alacsony akadályok felett. Szenzitív időszaka 8-11 év között.
Mozgásszabályozás (alkalmazás – átállítás), vagyis az elindított mozgás, mozgás közbeni megváltoztatása. Ennek fejlesztése történhet labdajátékokkal, illetve síkon és akadályokon történő átfutás váltogatással.

 

2013-04-11 16.01.40