Kondicionális képességek

A kondicionális képességek közé tartozik az erő (maximális erő, gyorsasági erő, erő-állóképesség), a gyorsaság (reakciógyorsaság, mozgásgyorsaság, mozdulatgyorsaság) és az állóképesség (rövid, közép és hosszú távú állóképesség, gyorsasági állóképesség, aerob és anaerob).
A kondicionális képességek mindig kevert formában jelennek meg a mozgásos cselekvésben.
A gyorsasági erő óvodás, kisiskolás korban jól fejleszthető sokmozgásos játékokkal. Az erőfejlesztés szempontjából szenzitív időszaknak a 11-13 éves kor (fiúknál 11-16 éves kor). Fontos, hogy serdülőkor előtt az erőfejlesztés saját testsúllyal történjen. Továbbá fontos a 4-12 éves kor közötti időszakban az erő-állóképességgel kiemelten foglalkozni, mivel ezek elősegítik a szív-, keringési-, légzési rendszer fejlődését, illetve optimálisan terhelik a kötő- és támasztószöveteket. Ebben az időszakban nagyon fontos a törzsizomzat fejlesztése is.
Általános erőfejlesztő gyakorlatok közé tartoznak az olyan mozgások, melyek az ember természetes mozgásaira épülnek, mint például járások, futások, ugrások, emelések-hordások, kúszások, dobások. Az ellenállást a saját testtömeg képezi.
A gyorsaság tehetségjegy, de 10-12 éves korig jól fejleszthető. A gyorsaság többek között függ: az ideg-izomrendszer működésének szintjétől, a maximális erőkifejtés képességétől, az izomrost típusoktól, a motivációtól, a technikai tudás színvonalától.
Az állóképességet befolyásolja a szív-, keringés-, légzési rendszer fejlettsége és edzettsége is.
Az aerob állóképesség az oxigén adóság nélküli, hosszabb ideig tartó sportmozgás. Edzése egész életen át fontos, szenzitív fázisa serdülőkorig tart. A kisgyerekeket nem lehet túlterhelni, mivel leállnak, ha elfáradnak. Anaerob állóképesség maximum 2 percig tart, a serdülőkor a jól fejleszthető időszaka.

images4V04RDW8